Ce se întâmplă în Sudan. Luptele pentru putere au făcut civili din peste 50 de țări să fugă

de: Anca Lupescu
26 04. 2023

Luptele au izbucnit în Khartoum și în alte locuri din Sudan, în cadrul unei bătălii între două puternice facțiuni militare rivale, care au implicat pentru prima dată capitala în război și au crescut riscul unui conflict civil la nivel național.

Riscul de conflict civil crește în Sudan

Luptele dintre forțele loiale celor doi generali de top au pus națiunea în pericol de colaps și ar putea avea consecințe mult dincolo de granițele sale.

Generalii s-au angajat ieri, 25 aprilie, să respecte un nou armistițiu de trei zile mediat de Statele Unite și Arabia Saudită. Însă afirmațiile au fost imediat subminate de sunetul unor focuri de armă grele și explozii în capitala Khartoum. Locuitorii au declarat că avioane de război zburau deasupra lor.

Ambele părți au zeci de mii de luptători, susținători străini, bogății minerale și alte resurse care le-ar putea proteja de sancțiuni. Este o rețetă pentru genul de conflict prelungit care a devastat alte țări din Orientul Mijlociu și Africa, din Liban și Siria până în Libia și Etiopia.

Luptele, care au început în timp ce Sudanul încerca să treacă la democrație, au ucis deja sute de oameni și au lăsat milioane de oameni blocați în zonele urbane, adăpostindu-se de focuri de armă, explozii și jefuitori.

Ce a declanșat violențele

Tensiunea se acumulase de luni de zile între armata sudaneză și forțele paramilitare Rapid Support Forces (RSF), care împreună au răsturnat un guvern civil printr-o lovitură de stat în octombrie 2021.

Fricțiunile au fost aduse la punctul culminant de un plan susținut la nivel internațional de a lansa o nouă tranziție cu partide civile. Un acord final ar fi trebuit să fie semnat la începutul lunii aprilie, la cea de-a patra aniversare a răsturnării autocratului Omar al-Bashir, aflat la putere de mult timp, în urma unei revolte populare, scrie DailyMail.

Atât armata, cât și RSF trebuiau să cedeze puterea în cadrul planului, iar două aspecte s-au dovedit a fi deosebit de controversate: calendarul de integrare a RSF în forțele armate regulate și momentul în care armata va fi plasată în mod oficial sub supraveghere civilă.

Când au izbucnit luptele la 15 aprilie, ambele părți s-au acuzat reciproc de provocarea violențelor. Armata a acuzat RSF de mobilizare ilegală în zilele precedente, iar RSF, în timp ce se deplasa în locuri strategice cheie din Khartoum, a declarat că armata a încercat să preia puterea deplină într-un complot cu simpatizanții lui Bashir.

Cine se luptă pentru putere

Protagoniștii luptei pentru putere sunt generalul Abdel Fattah al-Burhan, șeful armatei și liderul consiliului de guvernare din Sudan din 2019, și adjunctul său în consiliu, liderul RSF, generalul Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut sub numele de Hemedti.

Această decizie vine la doi ani după ce au dat împreună o lovitură de stat militară și au deraiat tranziția către democrație care începuse după ce protestatarii din 2019 au ajutat la înlăturarea autocratului de lungă durată Omar al-Bashir. În ultimele luni, erau în curs de desfășurare negocieri pentru o revenire la tranziția democratică.

Pe măsură ce planul pentru o nouă tranziție se dezvolta, Hemedti s-a aliniat mai strâns cu partidele civile dintr-o coaliție, Forțele pentru Libertate și Schimbare (FFC), care a împărțit puterea cu armata între răsturnarea lui Bashir și lovitura de stat din 2021.